Korek nebo šroubovací uzávěr?
Šrouby se dost odsuzují. Neví se přesně proč, ale asi to odstartovala kauza v roce 1985, kdy se v i, jinak špičkových a drahých rakouských vínech objevila při testech látka diethylenglykol. Tedy „nemrznoucí směs“. Tato událost tehdy zdecimovala Rakouské vinaře, kterým trvalo téměř 25 let, než si svou důvěru u klientů znova vydobyly.
Dnes se se šroubovacím uzávěrem potkáme i u vín přesahujícím ceny 100 euro.
Šroubovací uzávěr také ve většině případech uvidíme na perlivých, růžových nebo všeobecně mladých vín s nižším potenciálem zrání. Takové víno v žádném případě není méně kvalitní, jen se při jeho technologickém zpracování zamýšlelo, aby bylo mladé, svěží a právě proto mělo přijít pod tento uzávěr. Korek se naopak více či méně používá u vín, jehož potenciál zrání sahá daleko za 2 roky. Tak či onak, můžeš podle toho poznat jaké víno bylo zamýšleno pít mladé a jaké už ne. Víno pod uzávěrem z roku 2018 už dnes většinou opravdu pít nechceš.